Activiteiten

 • Meldknop.nl: trusted flagger

  In 2012 is website www.meldknop.nl gelanceerd. Op deze site kunnen jongeren terecht voor informatie over en advies bij vervelende ervaringen op internet. Meldknop.nl heeft inmiddels ruim 200.000 bezoekers gehad. Op Safer Internet Day 2014 heeft Meldknop.nl ook de trusted flagger status gekregen. Hiermee kan Meldknop.nl uitzonderlijke online problemen met hoge prioriteit melden bij een van de deelnemende bedrijven. Lees het volledige dossier op digibewust.nl.

   

  Kinderen gaan steeds jonger online en gebruiken internet steeds intensiever. Internet is leuk en handig, maar helaas kan het ook… lees verder

 • De beste gratis apps voor kinderen

  Download of bestel deze nieuwe kleurrijke brochure met een overzicht van de beste gratis apps voor kindern in de basisschool-leeftijd.

   

  Ook geeft de brochure tips aan ouders over hoe je je kind kunt begeleiden op de tablet. De uitgave is gemaakt door stichting Mijn Kind Online in samenwerking met Digibewust en KPN en is gratis te downloaden of te bestellen.

   

   

  Om de kwaliteit van de apps te testen, heeft een team van recensenten een lijst met objectieve kwaliteitscriteria gebruikt. Deze lijst is gebaseerd op de criteria voor apps en… lees verder

 • 11 februari: Première Theatervoorstelling LIKE ME

  De nieuwe interactieve theaterervaring voor ouders LIKE ME is in premiere gegaan.

   

  Deze voorstelling gaat over pesten en de invloed van social media daarop. De voorstelling – gemaakt door Theatergroep PlayBack – is bedoeld voor ouders van jongeren van 11-18 jaar. Zij krijgen inzicht in de belevingswereld van hun zoon of dochter en maken kennis met de strijd van jongeren om erbij te horen. Digibewust, UPC Nederland, Pestweb en stichting Kinderpostzegels ondersteunen deze voorstelling.

   

  Hoewel pesten er altijd geweest is, wordt het steeds serieuzer genomen. Dit laat ook de Pestwet zien, die… lees verder

meer

 

NIEUWS:

 

Meldknop.nl nu directe noodlijn met Facebook, Instagram, Twitter en YouTube

 

 

Meldknop.nl heeft vanaf Safer Internet Day (11 februari) de zogeheten “trusted flagger” status. Meldknop.nl wordt in Nederland de schakel tussen hulpinstanties en sociale platformen als Facebook, Instagram, Twitter en YouTube. Hiermee kan Meldknop.nl uitzonderlijke online problemen met hoge prioriteit melden bij een van de deelnemende bedrijven. Zo kunnen meldingen van identiteitsmisbruik of content waarin wordt gepest met voorrang worden verwijderd. Meer informatie ook in het dossier op www.digibewust.nl.

 

Aanleiding
Afgelopen maanden schrok Nederland op van een grote zaak rondom webcammisbruik en van het verhaal van een 13 jarige jongen die slachtoffer is geworden van online gegevensmisbruik. Naar aanleiding hiervan heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ), ECP, de onafhankelijke stichting waar het publiekprivate programma Digibewust is belegd, gevraagd afspraken te maken met bedrijven als Facebook, Twitter en Google over hoe zij jongeren kunnen helpen bij uitzonderlijke problemen op hun platformen.

 

Hulpinstanties blijven eerste aanspreekpunt
Hulpinstanties die te maken hebben met jongeren die problemen hebben op internet, zoals de Kindertelefoon, Helpwanted, Pestweb en Mijn Kind Online blijven het eerste aanspreekpunt voor deze jongeren en hun ouders. “In veel gevallen zal blijken dat deze instanties voldoende hulp kunnen bieden”, aldus Marjolijn Bonthuis van Meldknop.nl. Wanneer deze organisaties tegen uitzonderlijke problemen oplopen en problemen ondervinden met het klachtensysteem van de social media bedrijven, dan kunnen zij vanaf 11 februari contact opnemen met Meldknop.nl.

 

Voorzichtigheid geboden
De “trusted flagger” status van Meldknop.nl lost niet alle uitzonderlijke online problemen op. De deelnemende partijen zijn overeengekomen dat content die via Meldknop.nl wordt gerapporteerd, met voorrang wordt verwijderd. Het blijft in geval van online verspreiding naar andere platformen of websites erg lastig om ‘foute’ content te beheersen. Het advies van Marjolijn Bonthuis van Meldknop.nl is dan ook om voorzichtig te blijven met, en goed na te denken over wat je van jezelf of anderen online zet.

 

Safer Internet Day
Op 11 februari is het Safer Internet Day. Op deze jaarlijks terugkerende dag wordt in meer dan 70 landen in de wereld aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. Op Safer Internet Day wordt in Amsterdam een evenement georganiseerd. Het thema van 2014 is ‘Let’s create a better internet together’. Safer Internet Day is een initiatief van de Europese Commissie. Meer informatie is te vinden op www.saferinternetday.nl

 

Over Meldknop.nl
Meldknop.nl is een initiatief van het publiekprivate Digibewust en het Meldpunt Kinderporno op Internet. Digibewust wil het veilig en verantwoord gebruik van internet en van computer, mobiele telefoons, en andere digitale middelen stimuleren. Digibewust is onderdeel van het programma Digivaardig & Digiveilig dat een samenwerkingsverband is tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Dit programma wordt (financieel) ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, de Europese Commissie en diverse bedrijven (KPN, UPC, NVB, IBM, SIDN, Vodafone en Ziggo).

Nieuws

meer

Twitter#SID2014